Tre olika Lussebullar !
Bulldeg:
50 g jäst
125-150 g smält smör
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl socker
1 st saffrans brev
Mjöl
Degen ska vara kladdig !
Smeten :
100g Philadelhia ost
150 g smör ( ej smält )
3 dl socker
2 msk vaniljsocker
Blanda i hop allt till en smet.
Gör degen !
-
Lägg den i en långpanna med bakplåtspapper under degen.
-
Gör smeten och klicka ut den på degen.
-
Jäs sedan under duk i 30 min.
-
Strö pärlsocker på.
-
Grädda mitt i ugnen 225 grader i ca 15 min.
-
Låt svalna en stund, skär sedan i rutor.
-
Lycka till !
2 pkt saffran
1 pkt jäst för söta degar
5 dl lättmjölk
175 g smör/margarin
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 uppvispat ägg
ca 17 dl vetemjöl
200 gram mandelmassa
1 uppvispat ägg till pensling
Pärlsocker (och mandelflagor) till topping
Smält smör och häll i mjölken. Värm till 37 grader.
Smula jästen i en bunke, häll mjölkblandningen över och lös upp jästen.
Blanda i saffran, salt & strösocker.
Tillsätt det uppvispade ägget.
Rör i mjöl tills degen är fast men ändå lite kladdig.
Låt jäsa ca 45 min
Arbeta degen på ett mjölat underlag några minuter. Dela degen på två.
Kavla ut degen precis som när du bakar vanliga bullar.
Smula över mandelmassa och rulla ihop degen.
Skär ca 1,5 cm tjocka skivor och lägg i bullformar.
Lät jäsa 30 min på plåten.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker ( mandelflagor är också gott att blanda med)
Grädda i ugnen 200 grader i ungefär 8 minuter.
Ingredienser:Saffransdeg:
-
50g jäst för söta degar
-
150g smör
-
eller 150g margarin
-
-
5 dl mjölk
-
1 burk 250 g kesella (valfri fetthalt)
-
1 st ägg
-
1g saffran
-
1.5-3 dl strösocker
-
0.5 tsk salt
-
ca 17 dl vetemjöl
Pensling:
-
1 st ägg
Garnering:
Gör så här:
-
Smula ner jästen i en degbunke.
-
Smält matfettet (d.v.s. smöret eller margarinet) i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C (fingervarmt).
-
Häll en del av degspadet (d.v.s. mjölken och det smälta matfettet) över jästen och rör tills den är upplöst.
-
Tillsätt resten av degspadet, kesella, saffran, socker och salt. Arbeta därefter med maskin eller för hand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min.
-
Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 5 delar. Baka sedan ut 10 lussekatter av varje del, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek 20-30 minuter.
-
Pensla brödet med uppvispat ägg.
-
Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter. (I varmluftsugn 225°C i ca 8-10 minuter.)
-
Låt svalna under bakduk. Förvara i plastpåse eller frys in.
Av.MR
-