SUPERBÄREN Slånbär
Slånbär är en näringsbomb i form av vitaminer, mineraler och antidoxeranter. Under hösten kan du plocka superbäret och snabbt göra en nyttig saft.
Slånbär växer på buskar som växer täta i snår och massa vassa taggar.
Därför kan slånbärsaplockandet bli ganska så smärtsamt om du nu inte har kläder över hela kroppen.
På hösten får buskarna blåsvarta bär, dom är ganska lik blåbär fast dom är betydligt större.
Slånbären innehåller garvsyra som ger en kärv och bitter smak, men när temperaturen går under noll så omvandlas gravsyran och den bittra smaken försvinner. Därför är slånbären optimala att plocka när de har frusit. Det går även att plocka slånbären och sedan lägga bären i frysen i en eller två dagar.
SLU ( Sveriges lantbruksunvirsitet ) så gjorde dom en studie, med den studien kom dom fram till att just att slånbär tillsammans med nypon och aronia var de bär som innehåller mest antioxider och dessutom även bra vitaminer, spårämnen och mineraler.
I SLU:s forskningsrapport benämns dessa tre för superbär.
Det sägs till exempel att slånbär innehåller 40 gånger högre halter antioxidanter än vindruver.
Slånbärsaften rekommenderas bodde till barn och vuxna i återhämtningsfasen efter ökad belastning, till exempel sjukdomar eller efter en hård tränningsperiod. Saften sägs även vara stärkande under mörka tider.