Tips: så får du bättre betyg!
Var positiv!
Det är viktigt att man är positiv under skoldagarna, om du ger upp för att du tycker saker är meningslösa och tråkiga kommer allt bli mycket jobbigare! Se istället saker positivt. Allting lönar sig i slutändan.
Var aktiv!
Det är även viktigt att man är positiv under lektionstiden. Lyssna på vad som sägs, och om du inte förstår någonting, fråga! Om du inte lyssnar och frågar kommer du inte att förstå vad det är du ska göra. Att diskutera saker med kompisar är bättre att göra efter skolan, det blir då lättare för både dig och dina kompisar.
Läs i förväg!
Det är alltid nyttigt för betygen att vara ute i god tid, att ha bra framförhållning. Det gäller också förberedelserna inför lektionerna. Att läsa läxan är ett sätt att komma förberedd. Ett ännu bättre sätt är att ligga ett avsnitt före läraren i läroboken. Då imponerar du inte bara på läraren och kompisarna, utan du har också mycket lättare att följa med på lektionen och att vara aktiv.
Du måste inte vara bäst i klassen!
Ibland tappar elever intresset för sina studier p g a att andra i klassen når bättre betyg. Men särskilt efter införandet av de målrelaterade betygen finns det ingen anledning att snegla på andras prestationer. Sätt upp dina egna mål för studierna och de olika kurserna. Tävla med dig själv. Minns också de gamla visdomsorden: "Ingen är bra på allt, men alla är bra på något". Det finns säkert något som du är bäst i klassen på. Och skolan är inte livet. Skrivningar och förhör mäter bara en bråkdel av allt det i din personlighet som avgör om du lyckas i livet eller inte. Dessutom är det få lärare och klasskamrater som tycker bättre om dig endast för att du har högre betyg.
Läs tidningen och kolla på nyheterna!
Ett av de snabbaste och enklaste sätten att skaffa sig bättre betyg är förmodligen att börja läsa tidningen och kolla på nyheter varje dag. Undersökningar visar klart att elever tittar på nyheter och läser dagstidningar också lyckas bättre i skolan än elever som aldrig eller sällan gör det. Med hjälp av tidningen och nyheter på tvn ökar du dina kunskaper i de flesta ämnen och inte minst utökar du ditt ordförråd. I många av skolans kurser kretsar också undervisningen ofta kring aktuella händelser.
Av: Emma och Stina 8C